Stel je voor dat je tekst een winkel is. Alles netjes ingericht, de lichten aan, sfeer perfect. Maar niemand komt binnen. Of ze stappen wél naar binnen, maar lopen direct weer door. Waarom? De woorden. Ze verwelkomen niet. Ze verleiden niet. Ze overtuigen niet.
Gelukkig kun je dat veranderen. Door je teksten net zo strategisch te behandelen als je aanbod. En dat begint bij deze veelvoorkomende valkuilen.
1. Vage taal gebruiken
Wollige woorden maken geen indruk. Je boodschap krijgt pas kracht als je woorden gebruikt die iets doen. Vermijd containerbegrippen als ‘kwaliteit’, ‘betrouwbaar’ of ‘innovatief’ en kies voor concrete taal die beelden oproept.
Voorbeeld: vervang “Wij leveren kwaliteit” door “Binnen 24 uur geleverd en tot in detail gecontroleerd”.
2. De klant uit het oog verliezen
Jij bent misschien trots op je proces of product, maar je lezer wil vooral weten: wat heb ik eraan? Schrijf vanuit het perspectief van de klant. Niet jij centraal, maar hun behoefte.
Tip: Begin zinnen vaker met ‘jij’ of ‘je’. Laat zien dat je de situatie van je klant begrijpt.
3. Te veel vertellen, te weinig raken
Informatie is mooi, maar emotie beweegt. Een tekst vol feiten overtuigt minder dan één goed gekozen zin die je lezer voelt tot in zijn buik. Kies je woorden dus niet alleen met je hoofd, maar ook met je hart.
Tip: Gebruik verhalen, situaties of beelden die herkenbaar zijn voor je doelgroep.
4. Geen ritme in je tekst
Een tekst die monotoon leest, houdt niemand vast. Wissel af in zinslengte, speel met witruimte en gebruik ritme. Zoals een goede songtekst – die voel je.
Tip: Laat je tekst hardop voorlezen. Je hoort vanzelf waar het stroomt – en waar het stokt.
5. Een zwakke call-to-action
Een sterke tekst zonder duidelijke CTA is als een winkel zonder kassa. Leid je lezer ergens naartoe. Bied een richting. Een uitnodiging. Een stap vooruit.
Tip: Gebruik actieve werkwoorden: plan, ontdek, start, ontvang, schrijf je in.
6. Overdreven of opgepoetste taal
Te veel superlatieven maken je boodschap glad. Mensen willen echtheid. Eerlijkheid. Schrijf dus zoals je het ook zou zeggen. Duidelijk, menselijk, geloofwaardig.
Vraag jezelf: zou ik dit ook zo zeggen tegen een klant aan tafel?
7. Te veel focus op perfectie, te weinig op verbinding
Perfecte taal zonder persoonlijkheid blijft afstandelijk. Laat dus gerust je toon doorklinken. Durf scherp te zijn, warm, direct of prikkelend – zolang het past bij je merk én je doelgroep.
Tip: Kies een tone-of-voice die voelt als jij. En houd die consistent aan in al je communicatie.
Ga je teksten oppoetsen tot conversiemagneten?
Herken je een van deze fouten in je eigen teksten? Mooi. Dat betekent dat je ruimte hebt om te groeien. En dat begint bij inzicht.
Wil je dat ik met je meekijk of je teksten herschrijf op conversie en verbinding? Laat het me weten. Dan maken we samen van jouw woorden een beleving waar klanten wél voor blijven hangen.
👉 Neem contact op met Dominique →
.