Je Website als Basis van je Communicatie

 

Je Website is het visitekaartje van je onderneming en vormt vaak de basis van je communicatie. Je vermeldt je websiteadres op zo veel mogelijk plaatsen, zodat (potentiële) geïnteresseerden altijd meer informatie over je onderneming kunnen vinden.

Daarom is het essentieel dat je website een goede weerspiegeling van je onderneming is.

Een optimale website:

1: Is helder

Zorg ervoor dat het direct duidelijk is wat je de klant te bieden hebt. Dit doe je door de juiste combinatie van kleurgebruik, afbeeldingen en tekst. Ondernemers die met planten werken, doen er goed aan om een groentint te kiezen en water gerelateerde ondernemingen kiezen voor blauw. Als er dan ook nog een afbeelding van een strak ontworpen tuin of een aanlegsteiger met boten bij staat, dan weet de lezer meteen over welke branche de website gaat. De tekst op je website geeft dan verdere uitleg.
Als er een groentint gebruikt wordt op een website van een jachthaven, dan wordt het onbewuste van de lezer in verwarring gebracht. Hierdoor kost het meer moeite om het vertrouwen van de lezer te winnen.

2: Is overzichtelijk

Een rustige homepage, liefst opgedeeld in blokken, geeft overzicht. Natuurlijk wordt er een korte uitleg gegeven over de onderneming en wat ze de lezer te bieden hebben. De belangrijkste pagina’s staan met een korte inleiding weergegeven, zodat er snel verder geklikt kan worden voor nadere uitleg. Daarnaast geeft de navigatiebalk helder weer waar de overige pagina’s over gaan. Vermijdt daarbij subsubpagina’s. Het gebruik van subpagina’s kan wel overzichtelijk werken.

website

3: Bevat een optimale USP

Waarom moeten ze voor jouw onderneming kiezen? Er zijn vast meer ondernemingen in deze branche die allemaal vertellen dat ze goed zijn, kwaliteit leveren en servicegericht werken. Overigens is dit geen USP, maar normaal. Waar zijn jullie goed in, wat is jullie meerwaarde, op welk segment richten jullie je, waarvoor komen c.q. kopen klanten bij jullie? Dit zijn zaken waar de lezer direct op de homepage antwoord op wil hebben. De lezer is ergens naar op zoek, bieden jullie de oplossing?

4: Bevat een blog

Met een blog heb je de ruimte om dieper op bepaalde zaken in te gaan, extra informatie te geven. In een blog laat je zien waar je onderneming voor staat. Met de juiste onderwerpen vergroot je je vindbaarheid via Google. Extra content is sowieso interessant om je vindbaarheid te vergroten. Een ander belangrijk voordeel is dat je deze blogs kan promoten in je nieuwsbrief en via social media. Op die manier bereik je een groot publiek en krijg je meer bezoekers op je site. Het vergroot je naamsbekendheid en schept vertrouwen.

5: Bevat Call to Actions

Om ervoor te zorgen dat de lezer contact met je opneemt, je in wil huren of je producten koopt, moet je Call to Actions toevoegen. Hiermee breng je mensen op een idee, je richt hun aandacht op een bepaalde actie. Zorg ervoor dat er op alle pagina’s een goede call to action staat, voorzien van een link naar de juiste pagina.

Ga je je website zelf optimaliseren?

Als ondernemer ken je je bedrijf als geen ander. Daarbij kun je vast prima schrijven. Maar kun je website teksten schrijven die aan alle belangrijke regels voldoen? En heb je de tijd om dit te doen? Besteed je tijd wijs! Doe datgene je onderneming groot gemaakt heeft en verder kan laten groeien. Verspil je tijd niet met werkzaamheden buiten je vakgebied. Want dat is zonde!!

Ja, ik wil meer weten over het optimaliseren van mijn website.

Website optimalisatie zet Kijkers om in Kopers. Vergroot je bedrijf en je omzet.

 

 

.