Webinar: een effectieve manier om je onderneming te laten groeien

Een Webinar geven is waardevol voor je onderneming omdat het je in één klap veel klanten kan opleveren. Het is een effectieve manier om je Zichtbaarheid te vergroten.

Wat is een Webinar

Een Webinar is een online lezing waarbij je geïnteresseerden in een relatief korte tijd kennis met jou, je vakkennis en je werkwijze laat maken. In plaats dat je mensen naar een bepaalde locatie laat komen, kunnen ze thuis of op het werk de meeting bijwonen. Jij deelt live vanaf je werkplek of vanaf een professionele omgeving je kennis. Hierdoor is het laagdrempeliger, waardoor je kans op veel deelnemers toeneemt.

Waarom een Webinar

Doordat je het onderwerp afstemt op een veel voorkomend probleem van je doelgroep en dit live gaat behandelen, krijg je een geïnteresseerd publiek. Mits je levert wat je van tevoren aangekondigd hebt! Bedenk dus goed wat je in je webinar gaat behandelen. Je moet namelijk wel waarde leveren!!!

Als ik een webinar zou geven, dan zou ik bijvoorbeeld het blogprobleem aanpakken:
Hoe schrijf ik blogs die gevonden worden? En hoe vind ik onderwerpen? Daar valt genoeg praktische informatie over te vertellen waar de doelgroep direct mee aan de slag kan. En als ze besluiten om het bloggen toch maar uit handen te geven, denken ze meteen aan mij. Om dit nog verder te stimuleren bevat elk goed webinar een mooie aanbieding.

Tijdens de lezing kunnen deelnemers met jou chatten. Daardoor ontstaat er een waardevolle interactie. In een uurtje tijd leert de groep je kennen. Ze zien hoe je bent, hoe je werkt en dat je je vak verstaat. Ze vinden het aardig van je dat je de moeite neemt om hen te helpen met iets wat ze lastig vinden.

Webinar

Promotie van je Webinar

Het heeft alleen zin om je tijd en energie in een webinar te steken als je een mooie groep deelnemers hebt. Hoeveel dat is, is onder andere afhankelijk van je onderneming en het onderwerp. Het is zinvol om meerdere webinars te houden: als deelnemers je webinar waardevol vonden, heb je grote kans dat ze je helpen met de promotie door berichten te delen en te Liken.
Zodra je je onderwerp, datum en tijdstip hebt bepaald, ga je je webinar promoten via je sociale media kanalen. Dit doe je door middel van korte pakkende aankondigingen naar je volgers. Daarnaast plaats je advertenties op kanalen waar je doelgroep zich bevindt, zodat je een groter publiek bereikt. Bedenk daarbij dat zij je niet kennen, je moet dus eerst hun vertrouwen winnen.
Begin zo’n 3 weken van tevoren met de promotie en werk naar je webinar toe. Maak daarvoor een reeks met berichten met een goede opbouw.

De opbouw van je Webinar

Zorg voor een goed, vlot verhaal vol praktische, direct toe te passen informatie en tips. Maak tijdens je webinar contact met je deelnemers door enkelen bij naam te noemen (ze staan in je chatbox.) en door regelmatig een vraag te stellen die betrekking heeft op het webinar: “Ben ik goed te verstaan” of op de inhoud: “Wie heeft ….?” Blijf niet te lang in de chat hangen, je kan desgewenst altijd later contact opnemen met bepaalde deelnemers. Het moet interessant en waardevol blijven voor zo veel mogelijk deelnemers, anders haken ze af.
Werk naar je aanbieding toe. Maak duidelijk waar de waarde van je aanbieding in zit en maak vervolgens je aanbieding onweerstaanbaar door een eenmalige korting te geven die beperkt geldig is. Als je het goed doet, krijg je nog tijdens je webinar al aanmeldingen. Dit zorgt voor vertrouwen bij de overige deelnemers. Als je je aanbieding slechts voor een beperkt aantal mensen laat gelden, voer je de druk nog verder op. Dit kun je het beste leren van ondernemers die regelmatig webinars geven. Volg er maar eens een paar voordat je zelf dit waardevolle tool gebruikt.

Webinar

De voorwaarden voor je Webinar

Ten eerste moet het onderwerp pakkend zijn. Ten tweede moet je promotie effectief zijn. Ten derde moet de inhoud waardevol zijn en boeiend gebracht worden. Ten vierde moet je aanbieding overtuigend zijn. En ten vijfde moet je zorgen dat je apparatuur optimaal is. Als het geluid slecht is of de verbinding telkens wegvalt, dan haken je deelnemers snel af. En dat is zonde van je investering!! Daarnaast moet je camera van goede kwaliteit zijn, de achtergrond rustig en het licht goed zijn. Kortom: er komt best wat bij kijken.
Als je wilt voorkomen dat je Webinar een sof wordt doordat de techniek het laat afweten, dan is het het overwegen waard om je Webinar in een professionele ruimte op te nemen. Bedenk hierbij: het kost veel tijd en moeite om een goede naam op te bouwen, maar een slechte naam heb je in no time. Dus: neem je het risico dat je webinars als niet te verstaan te boek staan? Of doe je de investering en profiteer je daar op meerdere fronten van doordat meer mensen mee blijven doen, de kans groter is dat meer mensen ingaan op je aanbieding en dat ze je helpen met de promotie van volgende webinars.

Een samenwerkingspartner van mij heeft een professionele Webinarstudio ingericht in Velp, bij Arnhem. Neem contact met mij op voor meer informatie, zodat je een succes kan maken van je webinars.

Uiteraard help ik je graag met de opbouw, inhoud en promotie van je webinar.

.