Wat is USP

USP, oftewel Unique Selling Point, is datgene jou bijzonder maakt. Waarin blinkt jouw bedrijf uit? Wat doe je anders dan jouw concurrenten? Waaraan is jouw product/bedrijf te herkennen? Wat doe/ heb jij als enige? Wat maakt jouw onderneming, jouw onderneming?

Definitie van USP:

Een Unique Selling Point, afgekort USP genoemd, is een kenmerk van een product of dienst die het onderscheidt van vergelijkbare producten of diensten.

Door dit kenmerk te benoemen, worden de gevoelens van een klant ten opzichte van dit product veelal positief beïnvloed. Veel gebruikte voorbeelden zijn: kwaliteit, prijs en functionaliteit. Doordat deze voordelen heel veel gebruikt worden, zijn ze niet sterk meer. Daarbij is het niet meer dan normaal dat de prijs/ kwaliteit verhouding in orde zijn, de producten en/ of diensten van goede kwaliteit zijn en hoort goede serviceverlening bij ondernemen. Het noemen van service is niet waardevol. Het moet blijken uit je werkwijze. Belangrijk is het dus om op zoek te gaan naar datgene jou écht waardevol maakt.

Een goede USP:

• Verplaatst zich in de klant
• Begrijpt waarom een klant een product koopt
• Geeft datgene weer wat maakt dat de klant voor dit product kiest en niet voor vergelijkbaar product.

usp

Waarin ben jij uniek?

Vindt uit wat jou anders maakt dan je concurrenten/ collega’s. Iedere ondernemer heeft zijn eigen kijk op zijn product of dienst. Dit maakt het product/ dienst anders. Terwijl de ene shampoo zich richt op het creëren van mooie krullen, maak een andere shampoo dun haar voller. Alle twee shampoo, alle twee hun eigen specifieke eigenschappen en doelgroep. Hierbij kijkt de koper meer naar wat het product voor hen kan betekenen, dan naar de prijs. De prijs van het product wordt ondergeschikt.

De belangrijkste vraag is dus:
“Waarom zou ik bij jou kopen en niet bij iemand anders?”

Zorg dat je helder omschrijft wat jouw bedrijf/ product uniek maakt.

Anders dan anderen is nog geen USP

Je hebt alleen een Unique Selling Point als je dienst of product bijzondere waarde voor de klant heeft. Dat jij paarse koffiezetapparaten met gele olifanten erop verkoopt, is wel anders dan de concurrenten hebben. Maar de klant zal dit niet in z’n keuken willen zetten. Je hebt dan wel een uniek product maar de SP mis je, waardoor je je product niet zal verkopen.

Laat Duidelijk in Tekst jouw USP benadrukken op je site.

Met een Heldere omschrijving zal het de bezoeker direct Duidelijk worden, waarom hij/zij bij JOU moet zijn voor bepaalde producten of diensten.

.