Storende Woorden in Zakelijke Teksten

Onderstaande tekst staat vol storende woorden:

Soms kun je zelf al wat doen om een tekst te verbeteren. Misschien kun je je teksten wel inkorten, ook als je niet gewend bent om heel veel te schrijven. Dus kun je tijdens het schrijven van je teksten soms wat woorden of ook hele zinnen weglaten. Ook kun je misschien de zin anders formuleren, waardoor je tekst misschien helderder en ook prettiger te lezen wordt.

Lekker vaag en uiterst irritant om te lezen. De boodschap kan veel korter en bondiger verwoord worden.

Dit blog gaat over woorden waar ik mij aan erger als ze in zakelijke teksten staan

Ik schrijf op gevoel. Met uitzondering van `kunnen´ en `niet´, worden er geen storende woorden behandeld in de opleiding voor Copywriter. Ik wil je bewust maken van deze woorden, zodat je kritisch kan bekijken of ze echt nodig zijn in je tekst. Vaak zijn zinnen anders te formuleren. Je zal zien dat je tekst er beter van wordt.

De woorden `niet´ en `geen´

`Niet´ kom ik regelmatig tegen in de omschrijving van een onderneming, maar mij interesseert het niets wat een onderneming níet te bieden heeft. Als copywriter verhuur ik bijvoorbeeld geen zeilboten en geef ik geen snoeitips voor fruitbomen. De lijst van de zaken die je niet doet is eindeloos. Het is belangrijk om te noemen wat je wél doet en waar je sterke punten liggen. Door te omschrijven wat je niet doet, benadruk je direct je zwakke punten en verzwak je meteen je positie.

`Kan´,`kunnen´ en `misschien´

Met deze woorden houdt je je op de vlakte: Door elke dag 5 appels te eten kun je binnen 2 weken 5 kilo afvallen….. Tja, natuurlijk kan dat, afhankelijk van je begingewicht, wat je verder eet en hoeveel je beweegt. Het gebruik van `misschien was in dit geval eerlijker zijn geweest: Misschien val je binnen 2 weken 5 kilo af als je elke dag 5 appels eet. Je ziet meteen hoe ´misschien´ de zin afzwakt. Op deze manier is het slechts bladvulling. Vaak zie je in een call to action: Voor meer informatie kun je contact opnemen met… Met die zin zwak je je hele verhaal af! Het toont je onzekerheid. Neem voor meer informatie contact op met… Slechts met een kleine aanpassing is de zin veel sterker geworden en zet het de lezer aan tot actie: Je geeft nu een rechtstreekse opdracht.

`Ook´ is ook een uiterst irritant woord

storende woorden

We hebben ook gekleurde bloempotten…. of: Daarnaast hebben we grote bloempotten in diverse trendkleuren…Kies maar, naar welke winkel ga je om een mooie bloempot uit te zoeken? `Ook´ is eenvoudig te vervangen, waardoor de zin veel prettiger te lezen wordt. Tevens hebben we de loungehoek compleet vernieuwd. Geeft de zin cachet. Voel het verschil maar als je in plaats van `tevens´, `ook´ leest. Bij `tevens´ denk je eerder aan een restaurant, bij `ook´ aan een snackbar.

Met deze voorbeelden heb ik je bewust willen maken van de uitwerking van bepaalde woorden. Ze zijn niet altijd weg te laten of te vervangen, maar door er bewust mee om te gaan, krijg je een sterkere tekst.

JA, ik wil meer weten over Sterke en prettig te lezen teksten.

.