Hoe schrijf je een goede zakelijke tekst?

Waar de één achter zijn computer gaat zitten en in no time een goede zakelijke tekst op het scherm tovert, kost het de meeste mensen meer moeite.

Stel het schrijfwerk niet uit tot het laatste moment en zorg ervoor dat je rustig en ongestoord kan werken. Even goed op je scherm concentreren en schrijven wat er in je op komt. Zelf laat ik van te voren al mijn gedachten erover gaan, zodat ik op een rijtje heb wat ik wil schrijven en in welke volgorde. Het is lastig dat er veel verschillende soorten zakelijke teksten zijn, ieder met z´n eigen regels. Een persbericht schrijf je heel anders dan een blog of een WebsiteTekst.

Het schrijven van je tekst is slechts de eerste stap

Voor velen werkt het het beste om de tekst eerst non stop op te schrijven, zonder te letten op zinsbouw en fouten. Als je al enige tijd in je hoofd met de tekst bezig bent, zul je merken dat je het sneller en beter op papier krijgt. Na het intypen ga je de tekst optimaliseren.

Schrijftaal is anders dan spreektaal

Kijk met lezers ogen naar je tekst. Pas waar nodig de formulering van de zinnen aan, waardoor de tekst helder en prettig leesbaar wordt. Alleen natuurtalenten kunnen de tekst in één keer vlot en goed opschrijven. Een pauze met wat beweging, zorgt voor een frisse kijk op je tekst. Je zal zien dat je er dan toch nog verbeteringen in aanbrengt.

Neem de tijd

Laat indien mogelijk de tekst een nachtje liggen en kijk er de volgende ochtend nog een keer naar. Probeer te lezen alsof je de tekst voor het eerst ziet en de informatie nieuw voor je is. Staat alles erin? Zijn er onduidelijkheden? Is de tekst volledig of te lang? Staan er herhalingen in?

Laat anderen je tekst lezen

Vraag om aanvullingen en opmerkingen en wees niet bang voor kritiek. Iedereen heeft een eigen manier van werken. Het blijft jouw tekst. Wees kritisch in wat je wel en niet aanpast.

Tijdens mijn copywriter werkzaamheden, werk ik op dezelfde manier

Meestal ga ik uit van bestaande teksten. Op die manier blijft het een verhaal dat past bij de onderneming. Ik verdiep mij in het bedrijf en de werkzaamheden en laat de opdracht eerst een tijdje `borrelen´ voordat ik achter mijn scherm ga zitten. Het zorgt voor de juiste basisstructuur. Daarna vliegen de zinnen doorgaans vlot op het scherm. Zodra de tekst erop staat, gaat íe naar de opdrachtgever voor eventuele aanvullingen en aanpassingen. Het geeft elke keer een trots gevoel als een tekst naar volle tevredenheid van de klant afgerond is.

Schrijven is een mooi vak

Het creëren van iets nieuws, gedachten omzetten in zinnen. Optimaal verwoorden van de boodschap. Woordvoerder zijn van de opdrachtgever. En als ik even `vast zit´, ga ik een stukje fietsen, waarna ik met frisse blik weer vol gas verder ga.

JA, ik wil meer weten over het laten schrijven van Zakelijke Teksten.

.