Effectief communiceren op je website

Zorg ervoor dat bezoekers langer op je website blijven. Effectief communiceren op je website. Het doel van een site is doorgaans om bezoekers te informeren over je bedrijf/ dienst/ product. Om deze informatie over te brengen moet een bezoeker lang genoeg blijven om (een deel van) je teksten te lezen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want de meeste surfers klikken snel door.

Zorg dat je website er aantrekkelijk uitziet

Dit is het begin van effectief communiceren. Zorg dat je site een weerspiegeling van je bedrijf is. De sfeer en uitstraling moeten kloppen.

Daarbij moet de site overzichtelijk zijn:

  • Een duidelijk aanwezig en overzichtelijk menu.
  • Een heldere slogan, waaruit meteen blijkt wat voor een soort bedrijf het is.
  • De eerste koptekst moet direct een trigger zijn om door te lezen.
  • De site moet gericht zijn op de wensen/ vragen van de klant.
  • Verplaats je in de bezoeker. Waar zijn ze doorgaans naar op zoek.
  • Richt je op de doelgroep.

Een tekst moet uitnodigend zijn

Een grote lap tekst zonder koppen is onaantrekkelijk om te lezen. Effectief communiceren doe je door gebruik van korte alinea´s met pakkende koppen erboven. Gebruik goede zinsbouw. Met verkeerde zinsbouw kun je de plank goed mis slaan! Herhalingen van woorden of zelfs zinnen maken de tekst saai.

Gebruik korte zinnen

Lange zinnen met meerdere komma´s maken de tekst moeilijk leesbaar. De zin is vaak niet in een keer te begrijpen. In korte zinnen is je bedoeling veel beter duidelijk te maken. Lange zinnen worden vaak warrig. Effectief communiceren is niet makkelijk, maar door er extra aandacht aan te besteden, worden je teksten beter gelezen.

Houdt de koppen compact en maak ze krachtigEffectief communiceren

De koppen maken de bezoeker nieuwsgierig, waardoor ze meer over dat onderwerp te weten willen komen. Door ervoor te zorgen dat tekst en koppen goed op elkaar aansluiten, maak je van je site een effectief communicatiemiddel. Als de tekst eronder tegen valt, klikken ze weg.

Zorg dat je teksten gelezen worden

De alinea´s moeten relevante informatie bevatten. Zodra de bezoeker geen interessante informatie krijgt, zoekt hij verder. Bedenk waarnaar je bezoeker op zoek kan zijn en waardoor hij op je site is gekomen.

Zorg voor een logische opbouw

Maak eerst duidelijk wat voor een soort bedrijf je hebt en wat je de klant te bieden hebt. Geef de klant informatie passend bij je bedrijf/ dienst/ product. Laat irrelevante tekst weg. Geef eventueel aanvullende informatie over de achtergrond van het bedrijf of persoon. Laat blijken dat je weet waar je het over hebt.

Schrijf naar je Call to Action toe

Zorg voor een duidelijke Call to Action: Wat wil je dat de bezoeker doet? Zorg dat je de tekst hiermee afsluit.

Effectief communiceren vergt vaak een aantal aanpassingen aan bestaande teksten.

Pas deze tips toe of laat Duidelijk in Tekst je websiteteksten effectief maken.

.