Wat doen afbeeldingen voor de aantrekkelijkheid van je website?

Afbeeldingen plaatsen op je website is doorgaans een goede toevoeging, mits deze aansluiten bij de tekst

Zorg voor relevante afbeeldingen die te maken hebben met het thema van je website. Zoek de tekeningen of foto´s met zorg uit of maak ze zelf. Maak als je onderweg bent, veel foto´s met je telefoon van voorwerpen of situaties waar je eventueel iets mee zou kunnen. Zet ze in een archief, zodat je snel beeldmateriaal voorhanden hebt. Door deze foto´s te bewerken en er eventueel tekst bij te plaatsen, heb je snel een origineel en passend resultaat.

Kopieer niet lukraak van internet

Op veel afbeeldingen zit copyright. Daarbij is het niet handig als jouw plaatje ook bij je conculega op de website staat. Google afbeeldingen helpt wel bij het opdoen van ideeën. Ga op je eigen manier met deze ideeën aan de slag door er een tekening van te maken, of door eigen fotomateriaal te maken. Zet bijvoorbeeld een eigen compositie neer of combineer meerdere foto´s tot één geheel. Het is meer werk dan gewoon kopiëren, maar je krijgt wel een passend en origineel resultaat. Soms is het gevonden materiaal perfect passend en lastig na te maken, dan is het zonde om dit niet te gebruiken.

Afbeeldingen op je website trekken direct de aandacht

Let maar eens op als je een vel papier onder ogen krijgt. Alleen tekst is saai. Je ogen gaan direct naar afbeeldingen en je wilt daar direct meer over weten. Als er tekst in of bij de plaatjes staat, lees je die als eerste. Hoe compacter de tekst, hoe beter deze gelezen wordt. Zorg dat de tekst in dezelfde taal is als de overige tekst. De meeste mensen zijn visueel ingesteld. Dat wil zeggen dat ze informatie het beste opnemen als ze het zien. Als je een plaatje omschrijft, heb je doorgaans vrij veel tekst nodig. Het is dus een snelle manier om je boodschap over te brengen.

Afbeeldingen

Overdaad schaadt

Maak er geen stripverhaal van! Houdt het zakelijk. Plaatjes zijn een aanvulling op je website tekst. In zakelijke teksten draait het om datgene dat je als bedrijf te bieden hebt. Dat moet je dus helder verwoorden en niet in plaatjes uitdrukken. Beelden wekken een bepaald gevoel op. Een afbeelding die jou een heel vertrouwd en rustig gevoel geeft, is voor een ander juist bedreigend. Dat heeft allemaal te maken met opgeslagen ervaringen.

Daarnaast geeft iedereen heeft zijn eigen interpretatie. Verschillende mensen denken op verschillende manieren en hebben verschillende denkniveau´s, waardoor een afbeelding op vele manieren uitgelegd wordt. Vaak is er begeleidende tekst nodig om je bedoeling duidelijk te maken.

Zorg dat de afbeeldingen scherp zijn

Met wazige afbeeldingen sla je de plank altijd mis. Zorg altijd voor goed resultaat. Goed gekozen plaatjes, maken je website compleet.

Beeldmateriaal kan de tekst verduidelijken

Daarnaast kun je met afbeeldingen en kleuren een bepaalde sfeer oproepen. Bij een therapeut zou bijvoorbeeld een rustige natuurafbeelding zoals een bos of een strand goed kunnen werken om de rust aan te geven. Reisbureaus werken graag met foto´s van mooie witte skipistes of stranden met ondergaande zon. Hierdoor krijg je direct zin om een reis te gaan boeken. Terwijl een foto van een mooi stukje natuur totaal niet passend is op een site van een metaalbewerkingsbedrijf.

Gebruik je gezonde verstand

Lees je teksten en bepaal welke afbeeldingen er goed bij zal passen. Forceer het niet. Soms duurt het wat langer voordat je goed beeldmateriaal gevonden hebt. Publiceer je tekst dan eerst zonder afbeelding en plaats de tekening of foto er later bij.

.