Ondernemen gaat vaak gepaard met vallen en opstaan. Fouten maken hoort daarbij. Door je bewust te worden van mogelijke fouten, kun je deze in ieder geval voorkomen. Sommige fouten zijn klein en niet erg, anderen kunnen een hoop geld kosten.
Iedereen maakt wel eens een fout. Hoe meer je doet, hoe meer kans op missers. Het hoort bij het groeiproces. Niemand is perfect, gelukkig. Missers kun je alleen voorkomen door niets te doen en dat lijkt mij de grootste fout die er is. Dus voorkom deze grotere missers en maak kleinere en makkelijk te herstellen fouten.
1 Ken je waarde
Om een opdracht te scoren, bieden freelancers vaak hoge kortingen, waardoor ze (bijna) voor niets werken in de hoop op volgende opdrachten. Voor eventuele volgende opdrachten kunnen ze dan niet al te veel vragen.
Klanten zijn echter niet geïnteresseerd in hoge kortingen, ze willen waar voor hun geld. Ze zijn bereid om meer te betalen als ze daarvoor meer kwaliteit krijgen. Ze willen doorgaans dat ´t snel en goed geregeld wordt, zonder dat ze ernaar om hoeven kijken. Dat is juist de reden dat ze ´t werk uit handen geven. Het is voor een klant niet belangrijk wat het kost om de opdracht voor elkaar te krijgen, het is belangrijk hoeveel geld de hij ervoor over heeft om het door een specialist te laten uitvoeren. Oftewel het budget. Als het budget niet toereikend is om de klus optimaal te klaren, kun je bekijken of er onderdelen uitgelaten kunnen worden die eventueel in een aanvullende opdracht uitgevoerd kunnen worden.
Door alleen je prijs te verlagen kun je je klant waarschijnlijk niet bieden wat ´ie wil. Je geeft hem geen waarde voor zijn geld. Je verlaagt de waarde om hen tegemoet te komen aan zijn budget.
2 Weet wanneer je je mond moet houden
In hun enthousiasme om uit te leggen wat ze doen vallen vooral startende ondernemers vaak in deze valkuil. Ze praten dan vijf kwartier in een uur, terwijl de potentiële opdrachtgever na twee minuten de draad al kwijt is. Het schikt de potentiële klanten af. Zorg dat je kort en bondig weet te omschrijven wat je doet, zodat de luisteraar direct kan beslissen of jij een mogelijk interessante partner bent of niet. Maak mensen nieuwsgierig, waardoor ze verder vragen. Dan wordt vanzelf duidelijk waar de klant in geïnteresseerd is en waar je eventueel bij zou kunnen helpen.
Durf eerlijk te zijn. Zowel in je kwaliteiten als in je grenzen van je mogelijkheden. Zoek samenwerking met vakgenoten die jouw werkzaamheden aanvullen en goed zijn in datgene waar jij minder goed in bent.
Door teveel te praten loop je de kans dat je teveel informatie weggeeft. Daardoor lijkt de klus eenvoudig, waardoor de klant er minder geld voor over heeft. Je hebt kans dat ze het zelf eerst gaan proberen. Als je prijsgeeft waar je je producten inkoopt, loop je grote kans dat ze de producten rechtstreeks gaan bestellen. of ze de prijzen gaan opzoeken, waardoor ze je marge niet willen betalen.
Omschrijf daarom in een gesprek met potentiële cliënten kort wat je doet en beantwoord daarna kort en helder hun vragen zonder inside information weg te geven. Laat blijken dat je een expert bent en geef ze vertrouwen. Geef je geheimen en plannen niet prijs.
3 Weet wanneer je werkt
Wees alert op tijdverslindende bijzaken. Bijvoorbeeld Social Media en zaken die je uit kan besteden aan een expert. Social Media is belangrijk om bekendheid te creëren voor je onderneming, mits goed gebruikt. Het gevaar zit ´m in de berichten die je krijgt van andere ondernemers die je volgt. Lukt het om daar kort de nodige actie op uit te voeren en dan verder te gaan met je werkzaamheden, of verval je regelmatig in het doorklikken en bekijken van diverse filmpjes etc.? Hoeveel tijd kost het je om je websiteteksten en blogs te schrijven? Is het het overwegen waard om dit uit te besteden?
Houdt maar eens bij wat je doet op een dag en schrijf erachter in hoeverre het geld opgeleverd heeft. Voor sommigen zal dit overzicht uitwijzen dat het plaatsen van berichten goed bestede tijd geweest is, maar dat er te veel tijd verloren is gegaan met het lezen van berichten van anderen. Gebruik je inzet om je productieve tijd beter te besteden.
4 Weet wanneer je moet stoppen
In de race om elke opdracht zo goed mogelijk uit te voeren en kwaliteit te leveren, hebben freelancers nogal eens de neiging om te lang door te gaan met perfectioneren. Daarnaast gaat er veel tijd zitten in het netwerken, bijscholen, up to date blijven en promoten van je onderneming. Voor je het weet werk je regelmatig s´ avonds en in het weekend door om het werk af te krijgen. Zorg ervoor dat je af en toe tijd voor jezelf neemt! Neem tijd voor ontbijt, lunch en avondeten. Neem tijd om regelmatig even naar buiten te gaan.
Mailtjes die ´s avonds binnen komen kunnen gerust wachten tot de volgende dag, ook als het belangrijke nieuwe potentiële klanten zijn. Om hier niet de hele avond over te liggen tobben, is het beter om ´s avonds geen mailtjes meer te lezen.
Houdt regelmatig pauze, zodat je daarna weer fris en optimaal aan het werk kan. Door de pauze kun je je beter op je werk concentreren. Wissel werk waarbij je flink moet concentreren af met makkelijke klussen.
5 Stoppen met zaaien als je het druk hebt
Als je hard aan het werk bent voor diverse opdrachtgevers, vergeten ondernemers nogal eens om erop uit te gaan voor nieuwe opdrachten. In dat geval volgt er na een drukke periode een periode zonder opdrachten en inkomsten. Aangezien er doorgaans nogal wat tijd tussen het leggen van het contact en het kunnen beginnen aan een opdracht zit, kan dit problemen geven.
.